Traženje posla: Kako se pripremiti za psihologijsko testiranje

U razgovoru s kandidatom poslodavcu je gotovo nemoguće prikupiti baš sve potrebne informacije te zato često poseže za psihologijskim testiranjem kojim želi dobiti što potpuniju sliku o kandidatu. Testovima se može mjeriti čitav niz ljudskih osobina, ali najčešće korišteni testovi su testovi kognitivnih sposobnosti i upitnici ličnosti. Samo vrijeme testiranja varira između 45 min i 3 sata, a ovisi o broju testova. 


Testovi kognitivnih sposobnosti imaju ograničeno vrijeme rješavanja, a neki od savjeta za njihovo rješavanje su:


  • Pozorno slušajte i slijedite upute, a ukoliko vam nešto nije jasno slobodno pitajte voditelja testiranja. 
  • Raspitajte se ima li test negativnih bodova. Ukoliko test nema negativnih bodova ostavite malo vremena na kraju pa se vratite na zadatke koje ste preskočili jer možete pogađati odgovore bez da išta gubite. 
  • Rješavajte zadatke po redu jer su obično zadaci poredani po težini. Ako zapnete na nekom zadatku, ostavite ga za kasnije i idite dalje. 
  • Ukoliko niste uspjeli riješiti sve zadatke, ne brinite jer je većina testova napravljena tako da kandidati ne stignu riješiti test do kraja.


Upitnici ličnosti nemaju ograničeno vrijeme rješavanja, a savjeti za njihovo rješavanje su sljedeći:


  • Nemojte previše razmišljati na pitanjima, odgovor koji vam prvi padne na pamet obično je i najtočniji za vas. 
  • Većina upitnika ličnosti ima skalu laži/skalu upravljanja dojmovima na osnovu kojih se vidi koliko ste iskreno odgovarali. Ukoliko su rezultati na tim skalama previsoki, psiholozi u svojoj procjeni ne mogu dati neki konačni zaključak o vama. Takav ishod poslodavcima nije prihvatljiv te se na taj način sami isključujete iz daljnjeg selekcijskog postupka. 
  • Ako ste ipak bili uspješni u „uljepšavanju“ odgovora te prošli dalje i na kraju dobili posao, naći ćete se pred novim problemom, a to je da radno mjesto ne odgovara vašim osobinama ličnosti. U toj situaciji otežano izvršavate radne zadatke zbog čega ste pod stresom i nezadovoljni poslom te ste opet na početku - tražite novi posao! 
  • Kako ovi upitnici nemaju točnih i netočnih odgovora teško ćete pogoditi kakvog kandidata traži poslodavac i sukladno tome davati odgovore. Možda ste upravo vi idealan kandidat kakvog traži poslodavac što je još jedan razlog da budete iskreni.

Osim spomenutih testova, na testiranju se možete susresti i s testovima pažnje, koncentracije, otpornosti na stres, testovi specifičnih znanja i vještina i sl. Bez obzira na to koji vas testovi dočekali na testiranju trudite se što je više biti svoji jer spoj idealnog kandidata i posla čini zadovoljnog radnika i poslodavca!