Snaga je u nama

Predstavljamo vam program "Snaga je u nama" kreiran za Maticu umirovljenika Duga Resa kojim se osigurava razvoj izvaninstitucionalnih socijalnih usluga kroz aktivnosti koje će osobama starijima od 65 godina života omogućiti dostojnu i kvalitetniju starost, zajedničko druženje i socijalizaciju te smanjenje usamljenosti, siromaštva i socijalne isključenosti.

Program uključuje aktivnosti:

1) Organizacija i provedba škole plivanja koja omogućava osobama treće životne dobi stjecanje nove vještine važne za njihovo fizičko zdravlje. Rekreativno plivanje preporučuje se starijim osobama jer tjelovježba u starijoj dobi često ima specifična ograničenja, a kako plivanje nema posebnih kontraindikacija, plivati se može do duboke starosti. Ujedno, plivanje potiče raspoloženje i smanjuje depresivnost i tjeskobu, koje su češće u starijoj životnoj dobi.

2) Organizacija i provedba aktivnosti za jačanje digitalnih kompetencija (e-banking, M-banking, e-građanin i dr.) koja omogućava osobama treće životne dobi stjecanje digitalnih kompetencija koje imaju za cilj podići njihovu digitalnu pismenost na način da mogu koristiti usluge e-građanina te e-bankinga ili m-bankinga. Stjecanje digitalne pismenosti osobama treće životne dobi omogućiti će korištenje e-usluga Republike Hrvatske bez odlazaka u javne institucije kao i veću slobodu upravljanja vlastitim financijama bilo gdje i bilo kada.

3) Organizacija i provedba aktivnosti „U toplice po zdravlje“ koja omogućava osobama treće životne dobi radionice s vježbama u bazenu pod nadzorom kineziologa. Za vrijeme fizioterapijskih vježbi rade mišići cijeloga tijela te se tako pokreće cirkulacija, jača se srčani sustav te zdravlje kostiju te smanjuje mogućnost oboljenja od dijabetesa. Vježbanje smanjuje razinu lošega kolesterola, poboljšava raspoloženje i održava tjelesnu težinu. Osim zdravstvenih pogodnosti vježbanje u društvu opušta i poboljšava društvenu interakciju i socijalizaciju te smanjuje osjećaj socijalne isključenosti.

Pozivamo sve fizičke i pravne osobe da bilo kao volonteri ili kao donatori programa i aktivnosti pomognu rad Udruga koje unapređuju kvalitetu života osoba treće životne dobi..