Motivirani za uspjeh

Motivacija je nešto što svi žele, ali često nisu sasvim sigurni što to je. Mnoštvo je različitih definicija kojima se pokušava razjasniti misterij motivacije no s jednim se svi slažu, da bi bili motivirati moramo imati motiv koji će nas potaknuti da se pokrenemo. Koliko ste odluka donijeli a da ih niste proveli? Koliko ste puta rekli da ćete nešto napraviti, ali niste poduzeli ništa da to i ostvarite? Samo osoba koja želi nešto učiniti i ima jak motiv da to i učini, nešto će i napraviti.  Motivirana osoba je, u pravilu, pozitivna osoba. Njezin je stav pozitivan, motiviran ciljem i nadahnut uspjehom. Ona komunicira s entuzijazmom, govori o budućnosti, o tome što planira ili što će napraviti.

Koliko puta ste izrekli riječi kao što su: „Ne mogu …“; ili „Nisam ja te sreće“; ili „Prestar/a sam za…“. Svatko od nas ima izgovore za mnogo toga. Želite li biti motivirana osoba onda u svom mozgu trebate „skladišti“ pozitivne a ne negativne poruke, jer što stavimo u njega dobiti ćemo kasnije natrag. Ako ste bezvoljni, negativni i nemate jasan cilj što želite postići ili napraviti, teško da će drugi imati volju učiniti nešto za Vas. Zato morate biti motivirani da biste mogli motivirati druge. Za motivaciju je potrebno imati cilj. Mali broj ljudi ima ciljeve. U procesu selekcije, jedno od češćih pitanja je: „Što želite postići za tri do pet godina?“ jer se iz odgovora vrlo lako može procijeniti imali osoba jasno postavljenu viziju sebe i svojih postignuća. Nažalost, najčešći odgovor koji čujemo je „ne znam“. Nema ispunjenja vizije bez akcije, a akcija bez vizije samo je gubitak vremena. Pa zašto bi onda potencijalni poslodavci gubili vrijeme s osobom koja ni sama ne zna što želi postići.

Ni motivacija ni pozitivan osjećaj nisu trajni. Na njima treba svakodnevno raditi. Vježbajte s osmjehom. Kažu da se osmijeh vidi i putem telefona, pa kad vam isti zazvoni slijedeći put, nasmijte se i onda se javite. Mogli bi se jako iznenaditi, jer čak i male stvari poput osmjeha, koji ne košta ništa, imaju veliki pozitivan učinak. Svatko ima svoj „motivacijski upaljač“ samo trebamo naučiti kako se pali i  čime. Zapitajte se što je Vaš „motivacijski upaljač“, što Vas motivira?

Završiti ćemo ovaj tekst mudrom izrekom jednog anonimnog pisca:

„Ako misliš da si pobijeđen – pobijeđen si! Ako misliš da nisi – nisi! Želiš li pobijediti, ali misliš da ne možeš – gotovo je sigurno da nećeš moći. Životne bitke ne dobivaju uvijek jači ili brži, ali prije ili kasnije pobjeđuje onaj tko misli da može.“