Traženje posla: Intervju - posljednja fronta


Uspješno ste se prijavili na natječaj za posao i prošli ste psihologijsko testiranje, ali predstoji vam još svjedočiti vrhuncu čitavog selekcijskog procesa i možda onom njegovom dijelu od kojega kandidati najviše strepe: intervjuu. Bez brige! Naši savjeti pomoći će vam da uz minimalno neugode i maksimalno uspjeha prođete i taj dio procesa!

Prvo pitanje na koje ćemo pokušati dati odgovor jest kada intervju zapravo počinje? Već sama činjenica da postavljamo to pitanje može vam dati naslutiti da odgovor nije „Onda kada ispitivač postavi prvo pitanje.“ Možda najbolji način shvaćanja intervjua jest kao vrstu ispita: pred kandidata se stavljaju određena pitanja na koja on treba ponuditi određene odgovore. Najpouzdaniji način da na ispitu dobijemo zadovoljavajuću ocjenu je da se pripremimo za njega. Budući da ishod ispita ovisi i o fazi pripreme, za intervju možemo reći da počinje onog trenutka kada se počnemo pripremati za njega. Zbog toga se počnite pripremati što ranije! Priprema bi trebala početi odmah nakon, a čak i za vrijeme slanja prijave za posao. Ali, što točno priprema podrazumijeva?

PRIPREMA

Kao i prilikom prilagodbe molbe određenom poslodavcu, tako i prilikom pripreme za intervju saznajte što više o poslodavcu, njegovim proizvodima i uslugama, poziciji na tržištu i konkurenciji. Učinite to što prije jer bi vas mogao neugodno iznenaditi poziv u svrhu blic intervjua, zbog kojeg ćete možda poželjeti da ste se ranije krenuli pripremati. Obnovite svoje znanje o poslodavcu i prije samog razgovora (posjetite njihovu web stranicu, specijalizirane portale za poslovne informacije ili zavirite u vlastite bilješke) te se podsjetite molbe i životopisa koje ste poslali. Najvažniji dio pripreme za intervju je priprema odgovora na pitanja koja bi vam poslodavac mogao postaviti. Pripremite i popis svojih pitanja koja ćete vi postaviti sugovorniku ako se za to pojavi prilika. Nemojte prepuštati stvari slučaju, već ih preuzmite u svoje ruke i pripremite se unaprijed! To će vam omogućiti da ostavite dojam sigurne i samopouzdane osobe. A koja su to pitanja koja možete očekivati?

OČEKIVANA PITANJA

Intervju obično započinje na način da sugovornik od vas traži da se predstavite. Svrha tog pitanja je razbijanje leda i na njega odgovorite s nekoliko rečenica kojima opisujete ono što vas čini interesantnima. Ako ste na početku karijere, sugovornik će vam vjerojatno postavljati pitanja o edukaciji iz kojeg će pokušati dobiti informacije o vašim radnim navikama i znanjima potrebnim za obavljanje posla. U protivnome će ta pitanja biti usmjerena na planove oko stručnog usavršavanja. Informacije o vašim radnim navikama, iskustvu i stručnosti sugovornik će pokušati dobiti i pitanjima o prethodnim radnim mjestima. Ako vas sugovornik pita zbog čega ste mijenjali poslove ili zbog čega neko vrijeme niste bili zaposleni, dajte jasan i kratak odgovor uokviren pozitivnim kontekstom. Nemojte isticati negativna iskustva i ne kritizirajte bivše suradnike jer time ostavljate dojam neprofesionalne osobe, a ujedno nikad ne možete biti sigurni je li vaš trenutni sugovornik u kontaktu s bivšim poslodavcem! To ne znači da morate izbjegavati istinu, već da porazmislite o prilagodbi svojeg stava o tim iskustvima kako biste pokazali da poteškoće doživljavate kao izazove! Pitanja o ambicijama služe ispitivanju količine inicijative i truda kojeg planirate uložiti u posao te utvrđivanju mjesta na vašoj listi prioriteta na kojemu se posao nalazi. Sugovornik će vas vjerojatno pitati zašto ste se javili upravo u tu tvrtku ili što vas je u oglasu privuklo da se prijavite, a ta pitanja služe odmjeravanju vaše motivacije. Napominjemo: nemojte spominjati da vam je motivacija pronaći posao ili zaraditi plaću. Konačno, motivaciju poslodavac može ispitati i dopuštanjem kandidatu da postavi svoja pitanja. Ovdje će vam od koristi biti popis pitanja koji ste pripremili, kao i informacije o poslodavcu koje ste prikupljali u fazi pripreme. Znanje o poslodavcu već govori nešto o stupnju vašeg interesa, a pripremljenim pitanjima dodatno ćete istaknuti svoj angažman i razinu motivacije! Zaključio bih ovaj dio o pripremi s upozorenjem na važnost 'sitnica'. Naime, te sitnice mogle bi se eventualno pokazati i ne tako sitnima! Odjenite čistu, udobnu i diskretnu odjeću usklađenu s kulturom organizacije i funkcijom za koju aplicirate. Konačno, provjerite točnu lokaciju gdje će se intervju održati, isplanirajte kako ćete doći do nje i ostavite si dovoljno vremena da stignete čak i u slučaju neke nepredviđene situacije.

INTERVJU

Ukoliko ste se prije samog intervjua adekvatno pripremili, imate dobar dodatni razlog da uđete u tu nesvakidašnju stresnu situaciju s malo više samopouzdanja, a to je posebno važno zbog prvog dojma. Prvi dojam je prva stvar nad kojom možete imati određenu dozu kontrole, pogotovo s obzirom da još koliko-toliko niste pod utjecajem svojeg vlastitog dojma o vašem ispitivaču. Uđite u situaciju intervjua s osmijehom na licu jer vam on može samo pomoći, a svojem sugovorniku pružite čvrst, odmjeren stisak ruke. Iako prvi dojam nije čudotvoran i ne može ispraviti probleme koji bi se mogli pojaviti naknadno tijekom intervjua, on bi mogao imati presudni utjecaj ukoliko će poslodavac morati izabrati između više sličnih kandidata. Prilikom samog intervjua održavajte uspravan i opušten stav tijela, održavajte kontakt očima, obratite pozornost na suptilne povratne informacije koje sugovornik šalje te nastojte svoje ponašanje prilagoditi uzimajući ih u obzir. Pažljivo slušajte svako pitanje, a ukoliko neko pitanje ne razumijete, zatražite sugovornika da ponovi pitanje ili da ga razjasni. Brzanje i srljanje s odgovorima moglo bi vas više koštati nego priznanje da nešto niste najjasnije shvatili. Dapače, pod uvjetom da se to ne dogodi baš sa svakim pitanjem, traženjem pojašnjenja možete ostaviti dojam profesionalnog i pažljivog kandidata. U svojim odgovorima budite jasni, sažeti i konkretni. Svoje odgovore pokušajte potkrijepiti dobrim primjerom iz vlastitog iskustva, ali nastojte izbjeći široke digresije.

POSTAVLJAJTE PITANJA

Kao što je već rečeno u dijelu o pripremi, sugovornik bi vam mogao ponuditi mogućnost da postavite svoja pitanja. Ukoliko on to ne učini, zatražite je i prisjetite se pitanja koja ste pripremili prije samog intervjua. Postavljanjem dobrih pitanja pokazujete poslodavcu da ste doista zainteresirani za radno mjesto, da posjedujete znanje o tvrtki i da ste motivirani u njoj ostaviti svoj doprinos. Važno je napomenuti da se intervju za posao ne mora uvijek odviti na uobičajeni 'licem u lice' način, već se određena pitanja i provjere mogu pojaviti i tijekom telefonskog kontakta, primjerice provjera tečnosti stranog jezika. Isto tako, suvremene tehnologije, internet i servisi za video konferencije omogućavaju održavanje intervjua i iz udobnosti doma, ali i izvan njega.

Ukoliko se održavanje intervjua putem interneta pokaže kao realni scenarij, nastojte odabrati mirno mjesto gdje ćete imati adekvatnu povezanost s internetom, gdje ćete se moći fokusirati i gdje ćete moći što jasnije čuti svojeg sugovornika. Osigurajte adekvatnu video opremu, prikladno osvjetljenje, a možete obaviti i probni poziv s prijateljem kako biste provjerili da sve važne komponente funkcioniraju. S obzirom da u tom slučaju sa sugovornikom održavate i vizualni kontakt, pristupite tom intervjuu kao konvencionalnom 'licem u lice' intervjuu: odjenite se prikladno i profesionalno, održavajte kontakt očima i, najvažnije, dobro se pripremite! Za kraj, prije intervjua se dobro naspavajte kako ne biste došli pospani i malaksali. S druge strane, nastojte biti opušteni jer situacije koje ne doživljavamo svaki dan uspješnije savladavamo dok smo staloženi i prisebni! Sretno!

Foto: blog.valorebooks.com