KAKO SE PONAŠATI NA RAZGOVORU ZA POSAO?


Dogovorili ste razgovor za posao? Čestitamo!
Donosimo vam 10 najčešćih pogrešaka prilikom razgovora za posao.

 

1. Nemojte doći nepripremljeni

Ukoliko prije razgovora dobro proučite tvrtku i poziciju za koju se prijavljujete, potencijalnom poslodavcu ćete pokazati da ste motivirani. Također sa sobom ponesite i kopiju životopisa i zamolbe; neki poslodavci su možda taj dan u žurbi, pa ih trebate podsjetiti tko ste. Cijenit će vašu obzirnost.

2. Budite točni

Dobro je krenuti i 20-30 minuta ranije nego što ste planirali, budući da nikad ne znate kakvo vas stanje u prometu očekuje. Stignete li na razgovor desetak minuta prije predviđenog, moći ćete se mentalno pripremiti.

3. Ugasite mobitel

Najbolje je da mobitel u potpunosti ugasite, vibracija se može čuti i omesti razgovor.

4. Nemojte sjesti prije nego vam kažu

Ponekad male geste pristojnosti mogu pomoći da ostavite dobar dojam. U poslovnom svijetu je bolje sjesti tek kad vam netko to kaže ili vam pokaže na sjedalicu.

5. Nemojte biti pogrbljeni

Možda vam se tako ne čini, ali držanje jest bitno. Uspravno držanje i sjedenje znak je zrelosti i iskustva, a može vam povisiti i samopouzdanje. Ako ste već dulje vremena pogrbljeni, počnite vježbati; i jednostavna istezanja pomažu.

6. Nemojte blatiti bivšeg poslodavca

Budite iskreni, ali ostanite pozitivni kada je riječ o vašem prethodnom ili sadašnjem poslodavcu. Ako blatite bivšeg poslodavca, novi bi mogao pomisliti da ćete to u budućnosti i njemu napraviti.

7. Nemojte pričati o plaći

Nemojte spominjati novac osim ako vas pitaju ili ako dobijete konkretnu ponudu. Prerano koncentriranje na novac može odaslati krivu poruku poslodavcu.

8. Nemojte mumljati

Glavu držite uspravno, jasno pričajte i uspostavite kontakt očima. Poslodavci se neće previše truditi da razaznaju riječi iz vašeg mumljanja te će vas smatrati nesposobnijima. Ne zaboravite da je dobra komunikacija vještina koju svatko može naučiti.

9. Ne pretvarajte izjavne rečenice u upitne

Kada često izjavne rečenice pretvarate u upitne, odajete dojam nesigurnosti u ono što govorite, potrebu za odobravanjem i manjak samopouzdanja.

10. Nemojte preskakati pitanja

Vaš će vas ispitivač vjerojatno pitati imate li pitanja o radnom mjestu na koje ste se prijavili ili o tvrtci. Nemojte biti sramežljivi, imajte unaprijed pripremljen set pitanja. Jasnim odgovorom pokazujete zainteresiranost i pažnju.



Obraćanjem pozornosti na ovakve detalje možete se istaknuti na razgovoru za posao, posebice ako posao uključuje interakciju s klijentima ili javnošću. Znanje kako ispravno i učinkovito obaviti razgovor za posao, u današnjem je svijetu bitna vještina.


Izvor: www.wisebread.com