Zadaje li vam molba za posao muke? Imamo rješenje!

Poslodavac očekuje kvalitetnu i argumentiranu molbu i pruža priliku samo onima koji su se potrudili i sami napisali kvalitetnu molbu koja ih izdvaja iz mase svojom kvalitetom. Molbu je dobro započeti uvodnom kreativnom rečenicom kojom ćete privući pažnju na svoju molbu i životopis.
Koliko puta ste prilikom prijave na oglas za posao zastali kada ste vidjeli da poslodavac traži molbu ili motivacijsko pismo? Kandidati često ignoriraju ovaj zahtjev poslodavaca te smatraju kako će njihove vještine i znanja iz životopisa biti sasvim dovoljne kako bi ih poslodavac izdvojio između prijavljenih kandidata. Danas je, međutim, konkurencija na tržištu rada iznimno velika, pa je svaki detalj važan.

ŠTO JE MOLBA ZA POSAO?
Tekst koji šaljete u e-mailu ili pismu prilikom prijave na natječaj nije molba. Molba je, prije svega, uvod u vaš životopis te vaša ponuda poslodavcu kojem se želite predstaviti. Unatoč generalnom mišljenju da poslodavci zapravo ne čitaju molbe, ona je najčešće prva koju vide, osobito ako je dobro pripremljena i zanimljiva. Samo manja grupa kandidata će dobiti priliku predstaviti se poslodavcu na razgovoru, a dobra molba može stvoriti ovu priliku. Za svakog je poslodavca potrebno napraviti posebnu molbu, a ne slati istu svima.

PRAVILA PISANJA MOLBE
Molba se ne piše reda radi, stoga u njoj ne ponavljajte informacije iz životopisa nego naglasite one kojih nema ili koje u životopisu ne dolaze do izražaja (vaše sposobnosti, prednosti i potencijalan doprinos budućoj tvrtci te motivaciju za radno mjesto na koje se javljate). Pazite na izgled i pravopis i potrudite se napisati molbu na jednoj stranici. Podesite margine i koristite bijeli A4 papir ukoliko šaljete poštom. Ukoliko poslodavac dobije veliki tekst, malo je vjerojatno da će se voljno 'baciti' na čitanje istog. Molba treba imati format standardnog poslovnog pisma. Kada je u pitanju forma molbe, u desnom gornjem kutu trebate napisati svoje podatke, a malo niže u lijevom podatke poslodavca (iako o stranama lijevo/desno nema strogih pravila).
Molba počinje obraćanjem poslodavcu kojem šaljete molbu, a ukoliko vam nije poznato prezime osobe kojoj se obraćate, potražite ga. No ukoliko ga ne možete pronaći, uvijek možete koristiti klasičnu riječ 'poštovani'. Molbu pišite ciljano za poslodavca kojem se obraćate i u njoj jasno pokažite da razumijete s kim komunicirate – zbog javljanja na brojne oglase kandidati često zaborave promijeniti ime tvrtke kojoj se obraćaju. U molbi obavezno navedite na koje se radno mjesto prijavljujete i gdje ste vidjeli oglas jer mnogi poslodavci istovremeno imaju više natječaja. Molba treba biti jasna, konkretna i treba probuditi kod poslodavca interes kako bi vas pozvao na intervju da mu se osobno predstavite.

IZGLED MOLBE
Poslodavac očekuje kvalitetnu i argumentiranu molbu i pruža priliku samo onima koji su se potrudili i sami napisali kvalitetnu molbu koja ih izdvaja iz mase svojom kvalitetom. Molbu je dobro započeti uvodnom kreativnom rečenicom kojom ćete privući pažnju na svoju molbu i životopis. 
SAVJET: Neka ova rečenica oslika vaše najsnažnije vrline koje možete ponuditi poslodavcu, npr.: „Ako tražite odgovornu osobu koja s lakoćom i na vrijeme odrađuje povjerene joj poslove, ne tražite dalje! Ili: „Nedavno sam diplomirao/la u roku ili s prosjekom ocjena x,x i tražim posao na kojem bih se mogao/la dokazati“.

U sljedećem dijelu odgovorite na pitanje: „Što će poslodavac dobiti ukoliko vas zaposli?“. Izbjegavajte klišeje koje možete vidjeti u primjerima molbi za posao na internetu. Radije se izrazite svojim riječima, nego da prepisujete već puno puta viđene molbe. Poslodavci već napamet znaju neke standardne rečenice koje se pojavljuju u više od 50% molbi jer se kandidati ne potrude biti dovoljno originalni. Najčešće korištena rečenica u molbama za posao glasi: „Smatram da moje obrazovanje, iskustvo i sposobnosti uvelike mogu doprinijeti vašem kvalitetnom i dugoročnom razvoju. Tijekom svog radnog iskustva stekla sam širinu stručnog znanja i upoznala važnost međuljudskih odnosa u poslovnom okruženju te smatram da sam uvelike razvila svoje komunikacijske i organizacijske sposobnosti”. 
SAVJET: Na uvjerljiv način prezentirajte set onoga što znate raditi, a osobito koliko to volite raditi; budite kreativni i originalni, npr.: „Moja sposobnost da proaktivno rješavam probleme jedna je od mojih najjačih kompetencija, što može biti od iznimne koristi i Vašoj kompaniji. Ne samo da doprinosim kvalitetnim rješenjima, već radim i ono što volim, a to je pravovremeno dobivanje odobrenja od nadležnih tijela temeljem kvalitetno i stručno pripremljene dokumentacije.“

Predstavite se na najbolji način. Ovo je prilika da predstavite vaša relevantna iskustva, znanja i sposobnosti. Stoga nemojte samo nabrajati vještine već istaknite kako ste ih stekli, razvijali i koristili. Istaknite što vas je svako vaše iskustvo naučilo. Tijekom školovanja i rada zasigurno ste stekli neka znanja i vještine i postigli neke rezultate s kojima se možete pohvaliti. Na primjer, kako ste saznali da možete raditi pod pritiskom? Navedite iskustva kada ste se uspješno uhvatili u koštac s nekim problemom, kada ste preuzeli inicijativu, kada su do izražaja došle vaše organizacijske vještine, osobito ako je poslodavac te vještine naveo kao poželjne. Cilj ovog dijela molbe je da poslodavac vidi zašto bi on trebao zaposliti baš vas, tj. što može dobiti vašim dolaskom.
U sljedećem dijelu pokažite svoj interes za posao jer želite da poslodavac baš vas pozove na intervju. Iskoristite priliku da zablistate i impresionirate poslodavca. 
SAVJET: Odradite domaću zadaću i potražite zanimljive i dostupne informacije o poslodavcu te ih na primjeren način uključite u svoju molbu.

Poslodavac ima potrebu za novim zaposlenikom i to odmah, stoga ga pozovite na akciju i poručite mu gdje, kada i kako vas može kontaktirati.
SAVJET: Nemojte samo izraziti svoju spremnost za pružanjem daljnjih informacija već upotrijebite aktivne riječi i pokažite inicijativu za daljnjim kontaktom s poslodavcem, ali s dozom umjerenosti. Svakako navedite upute kako vas se može kontaktirati. Npr.: „Rado bih vam se i osobno predstavila. Slobodna sam svakim radnim danom od 12 – 16 sati. Možete me dobiti na mobitel 098… ili na mail….“ Ili „ Biti ću slobodan kontaktirati Vas kroz nekoliko dana.“

Završna rečenica u vašoj molbi mora biti snažna i mora se isticati kao i uvodna rečenica. 
SAVJET: U ovoj rečenici možete napraviti sažetak zašto ste baš vi najbolja osoba za radno mjesto ili jednostavno možete iskoristiti neki citat, no ona mora biti relevantna i vezana uz posao na koji se prijavljujete, npr.: „ Prodaja je način života i moja svojevrsna životna filozofija.“

Kvalitetna molba i životopis u većini su slučajeva jedini načini da se prezentirate poslodavcu i dovoljno ga zainteresirate da vas pozove na intervju. Uložite vrijeme i trud kako biste ih sastavili. Pripremite se i detaljno proučite oglas i poslodavca kako biste znali što istaknuti. Dobra priprema životopisa i molbe ključ je vaše uspješne prijave za posao!